Rozhovor s pražskými Sparta Hockey Supporters

Rozhovor s pražskými Sparta Hockey Supporters

Po úvodní rozhovoru s Motoráky jsme zamířili do extraligové scény, kde nejzajímavější situaci aktuálně prožívá tábor hokejové Sparty. Výsledky na ledě je donutili až k bojkotu. Jak to bývá, tak ten je tradičně využit obyčejnými fanoušky ke kritice kotle. Jak se s takovou situací popasovali na Spartě? Jak probíhal vývoj scény za posledních 10 let a jaké období teď zažívají? Více v rozhovoru:

Ahoj,

mohli byste nám trochu popsat vývoj scény na Spartě za posledních 10 let? Jaké u vás fungují skupiny, jaké jsou vaše počty na výjezdech, kdo organizuje fandění, chorea, výjezdy atd? 

Vývoj scény na Spartě za posledních 10 let by se dal charakterizovat vznikem uskupení SHS – Sparta hockey supporters v roce 2009. Od začátku se snažíme spojovat všechny aktivní fanoušky hokejové Sparty. V minulosti byla součástí kotle skupina „Young fanatics“, nyní je to skupina „Hůlkaři“. Snažíme se však vždycky vystupovat jednotně jako SHS. Výjezdové počty jsou naší dlouhodobou slabinou, ale za poslední léta se člověk nemůžu až tak lidem divit, protože hra na ledě a dění v klubu nám rozhodně motivaci nezvyšují. Veškerá organizace supportu jde za námi.

Tahle sezóna je asi z těch všech pro Sparťana vůbec nejslabší. Jaká je aktuální situace v kotli? Měla schůze s vedením nějaký výsledek?

Tahle sezóna je jen špička ledovce a je vyústěním dlouhodobé stagnace klubu – dost možná spíše pádu níž a níž. Jedna věc je, že již nepatříme mezi nejbohatší kluby a nemůžeme si dovolit to co např. Třinec nebo Brno. Druhá věc je, že ve vedení nejsou lidé, kteří by zvládali odvádět kvalitní práci při skladbě kádru – popř. na ledě nejsou hráči, kteří by dokázali ambice klubu. jakým Sparta je, naplnit. 

Situace v kotli je přímo úměrná dění na ledě. Aspoň z dlouhodobého hlediska. V momentě, kdy máš pocit, že tomu dáváš víc než hráči na ledě, tak tě to otráví. A jako speaker se pak můžeš snažit, jak chceš, ale nic světoborného z toho nevyždímeš. Schůze s vedením naplnila očekávání, které jsme měli – nečekali jsme od toho nějaký velký výsledek. Pro nás zásadní bylo, že jsme splnili to, co jsme i na té schůzi prezentovali – že protest proběhne a že je jen na hráčích, jak se k tomu postaví. 

Jak se k bojkotu postavili fanoušci mimo kotel? Podporovali Váš protest?

Byli tací, kteří nám vyjadřovali svou podporu a sami z tribuny odešli. Pak byla další skupina, která na nás plivala, že „nejsme správní fanoušci a že oslabujeme tým v nejméně vhodném okamžiku“. Přitom jsme to my, kdo roky aktivně zápas, co zápas podporuje klub, kdo jezdí na výjezdy, lepí se ve volném čase s choreografiemi atd. Kvůli čemu jinému se má fanoušek ozvat, než je katastrofální přístup hráčů a dlouhodobý úpadek klubu? Právě proto, že svůj klub miluješ, tak nemůžeš mlčet, nebo ano? Beru, že každý může mít svůj názor, ale jinak ho přijímám od lidí, kteří mají v dané věci co říct a jinak od lidí, kteří se v momentě, kdy ty ženeš svůj právě prohrávající tým na stadionu na druhé straně republiky, škrábou doma u televize na koulích, žerou brambůrky a nadávají. Paradoxem je, že ti samí pak při něčem, co se kotli povede, nadšeně tleskají a plácají tě po ramenou…

Pracujete nějak s mladou generací, která by měla po Vás převzít otěže fungování všech věcí na Spartě? Jak se mladí zapojují?

Snažíme se, ale je to běh na hodně dlouho trať. Je mi skoro 34, takže si otázku, co bude s kotlem až to my starší pověsíme na hřebík, dávám každou chvilku. Bohužel současná situace, ve které se celý klub nachází, nám nikterak nenahrává, a i my starší jsme mnohdy úplně bez motivace.

Jak podstatný je pro vás rozdíl mezi O2 a Holešovicemi?

Zásadní. Představ si, že máš (v pronájmu za symbolickou korunu) staré auto. Znáš každý škrábanec, každou díru v sedačce atd. Jasně – už se jím nemůžeš chlubit, furt mu musíš měnit olej, žere jak prase, ale je to prostě tvoje první auto. Pak ti ho někdo sebere s tím, že už se nevyplatí ho udržovat a dostaneš do nájmu nové (za daleko vyšší částku, než je koruna). To je sice krásné, vše v něm září novotou. Jenže už nerozhoduješ o tom, kdy vyměníš olej, kdy doplníš ostřikovače, o všem rozhoduje automobilka, která ti auto pronajímá…Trošku jsem to odlehčil… Prostě v Holešovicích jsme byli doma. V O2 areně jsme v azylu, byť se nám všemožně snaží říct, že tomu tak není. Kdo není idiot, tak je mu jasné, že to stěhování bylo pro klub nevyhnutelné. Vždycky podporuješ klub ať bude hrát kdekoliv. Tak to aspoň já mám. Kéž by to tak měli všichni - stojím si za tím, že nám přesun do O2 Areny vzal celou generaci lidí, kteří chodili fandit v Holešovicích a do nenáviděné O2 již chodit odmítli a také si stojím za tím, že i po těch letech jsme se z toho ještě nevzpamatovali. Rozdíl je taky v produkci a zápasovém programu. V O2 Areně si připadáš často jako někde na pouti počínaje každou (!) neděli, kdy je dětské utkání konče šílenostmi typu „kiss me“ na kostce. V O2 Areně se dle mého názoru cílí na úplně jinou skupinu lidí, než jsou aktivní fanoušci. Možná je to prostě úděl nových hal… Navíc v O2 Aréně musíš mít každý zápas aspoň 10 tisíc lidí, aby to mělo aspoň nějakou úroveň. Je tam strašně vysoká střecha a tím špatná akustika. Strašně bych si přál mít halu třeba jako v Plzni. Strmé tribuny, nízký strop, z fanouškovského hlediska ideální. Proto absolutně neberu řeči facebookových chytráků z jiných táborů, kteří hodnotí atmosféru v O2 Areně, aniž by si to zkusili se vším všudy. Jediné, v čem má O2 Arena výhodu je možnost větších choreografií.

Přejdeme k výjezdům. Kam jezdíte v největších počtech a kam v nejmenších? Jsou pro Vás výjezdy do Brna, Plzně, Hradce číslo jedna nebo je to prostě klasický výjezd? Upadají Vaše počty na výjezdech nebo je tomu naopak?

Naše výjezdy jsou kapitola sama pro sebe. Je to dlouhodobá stagnace, která je odvislá od všeho, co jsem napsal výše. Prostě celková motivace lidí na Spartě aktivně se podílet na fanouškovských aktivitách je nyní hodně nízko a nikdo se nemůže ničemu divit. Číslo jedna je vždy výjezd do O2 Areny… 😉 Ne – samozřejmě se nám jezdí lépe tam, kde víme, že nás pojede hodně. Po Čechách jsou ty počty ještě relativně uspokojivé. Na Moravu je to o poznání horší. Ale rozhodně to nemáme tak jako většina, že udělají výjezd číslo jedna na Spartu (z čehož půlka dorazí metrem ze svých pražských domovů…).

Používáte pyro na výjezdech?

V rámci možností ano. 

Setkáváte se s problémy ze strany domácího klubu a securitky? Povolují Vám vlajky, chorea a podobně?

Pokud si pamatuju, tak snad krom Liberce není problém nikde. Nejde tak ani o zákaz vlajek, jako spíš o naprosto zbytečnou buzeraci ze strany místní securitky. Ale kdo tam kdy byl, tak si udělal obrázek sám…

Když jsme u chorea. Jak jste na tom aktuálně s tvorbou v O2 areně? Není to ideální pro celostadionové kartoniady? Motivovala by vás hokejová ultras liga k častější tvorbě?

Opět se budu opakovat – naše aktivita i v tomto směru je nyní dost dole. Nejspíše by nás to motivovalo, nicméně je brzo předjímat.

Jak financujete chod celého kotle? Vybíráte do kasiček? Prodáváte své suvenýry? Vadí to nějak klubu v tomto směru např. problém s použitím názvu a loga?

Chod kotle financujeme z členských příspěvků SHS a prodeje suvenýrů z našeho eshopu. Každý klub má svá loga ošetřená právně, nicméně to nám nevadí – stejně využíváme naše vlastní logo. 

První liga je pro některé fanoušky zajímavější než extraliga. Čím to podle vás je? Můžou za to atraktivní soboty, které jsou pro výjezdy jako dělané?

Pro mě osobně je to zajímavé hlavně z toho důvodu, že se hraje na klasických zimácích. Žádné nové haly se špatnou akustikou a debilními bezpečnostními předpisy, na každém rohu na tebe nekouká dvacet kamer atd... Z fanouškovského hlediska je tam lehčí udělat super atmosféru. 

Jaký je váš největší rival ví asi každý. Ale kdo v současnosti, s kým hrajete?

Slávie bude vždy největší rival, na tom se nikdy nic nezmění. V současnosti Brno a pokud mám mluvit za sebe, tak Liberec. Je pro mě totiž synonymem toho nejhoršího, co si v souvislosti s ultras kulturou dokážu představit. Věčně buzerující securitka, domácí „kotel“ pouštěný po hale v repráku, včetně repráku namířeného na kotel hostů, totální komerce, domácí fakující hosty za fízly a ochrankou,…pro mě je Liberec fanouškovské dno. Sportovně je to tým nejvyšších ambic, ale ten cirkus okolo je úplně mimo to, co bych chtěl jako fanoušek vidět (prožít). 

Řeknete nám názor na scénu v první lize?

Nemám to zase tak důkladně zmapováno. Vím, že jsou tam aktivní tábory – Vsetín, Motor, Havířov, Prostějov, Přerov,…a pak, že je tam např. Kadaň, Benátky, Ústí, Slávie na straně druhé. Dle mého je tam strašný kontrast mezi tím čelem a tím zbytkem. Každopádně to čelo sleduju – často bývá k vidění hodně zajímavých prezentací, a to je jen dobře. 

Sledujete nějak více scénu v extralize? Dokážete nějak seřadit TOP tábory v ní?

Extraligu sleduju hodně – koneckonců se mě týká. Jakýkoliv žebříček táborů je vždy čistě subjektivním názorem hodnotitele. Každého zaujme něco jiného. Hodnotí se optické prezentace? Počet lidí na výjezdech? Hlasitost…? Pokud se mám bavit o kvalitě prezentací, tak za mě vede Hradec následovaný Kometou. Dva roky zpátky bych pořadí otočil, ale přijde mi, že Brno šlo trošku dolů. Kdybych to bral z celkového pohledu, tak do TOP3 patří ještě Plzeň, byť je to asi jediné místo na světě, kde se víc nadává hostům, než fandí domácím :D Pak je ten průměr, kde je většina ostatních - jednou udělá dobře něco ten, podruhé zas někdo jiný. No a za mě je na tom po ultras stránce nejhůř Liberec a Pardubice.

Nedá se nezeptat. Jaké jsou vztahy na trase HCS a ACS? Bojujete mezi sebou o fanoušky?

Pokud mezi sebou někdo bojuje, tak maximálně kluby. Je hodně lidí, kteří chodí jak na hokej, tak fotbal a myslím, že je to dobře pro HCS i ACS. Sparta je jen jedna ať hraje hokej, fotbal nebo třeba kuličky.

Pokud odbočíme od tribun. Jsou ve vašem táboře čistě hokejové skupiny, které se zajímají o zábavu mimo tribuny? Podařila se vám nějaká taková akce v posledních letech?

Určitě se v našem táboře najdou lidé, kteří mají zalíbení v zábavě mimo tribuny, ale rozebírat to tady na očích nebudu.

Co byste vzkázali čtenářům hokejfans.cz?

Těm aktivním bych jen popřál, ať mají stále chuť podporovat svůj tým, kreslit, tvořit a ať nenaráží na problémy se securitkou nebo fízly.  Nekoukejme na scénu v zahraničí, snažme se pozvednout tu naší! Každý, kdo aktivně fandí, jezdí, tvoří atd. si zaslouží respekt, a ne dehonestující komentáře od nýmandů na sociální síti. Debílkům z Facebooku, kteří dávají vysmáté smajlíky nebo shazují něčí aktivitu bych tudíž popřál ať místo dehonestování ostatních vezmou do ruky štětec, paličku, megafon a přiloží sami ruku k dílu.

Díky za rozhovor.