Report: Open Air 2020 Drážďany

Report: Open Air 2020 Drážďany

Naposledy jsem byl na Open Air v roce 2016 v Brně na zápase Kometa Brno - HC Škoda Plzeň, kde jsem jako fanoušek Plzně nemohl chybět. Když jsem se dozvěděl, že se Open Air 2020 hraje v Dráždanech, a že tam kromě zápasu Litvínova se Spartou bude ještě místní druholigové derby, neváhal jsem vyrazit. Od kamarádů z Litvínova jsem si sehnal lístek na zápas a také mi zařídili lístek na vlak.

Po 13 hodině vyrážím společně s fans Chezy z Mostu vlakovým speciálem a v Dráždanech jsme kolem 15 hodiny. Hned po příjezdu nastupujeme do připravených busů, které nás odvezou na stadion. Myslím, že tohle bylo zbytečné, protože stadion Dynama Drážďany leží jen pár stovek metrů od nádraží.

Hned po příjezdu jdu na stadion. Kontroly u vstupu byli spíše symbolické, kdybych chtěl pronést nějaké pyro myslím, že by to nebyl problém. Po příchodu na stadion jdu do míst odkud je slyšet největší randál. Podaří se mi dostat do sektoru kotle klubu Lausitzer Fuchse, který sídlí ve městě Weißwasser (Bělá Voda). Toto město leží 110 km od Dráždan kousek od polských hranic a má jen 16 tisíc obyvatel. Proto mě překvapilo jakou tam má podporu. V sektoru kotle jich bylo 800 - 1000 a dalších možná 3000 fanoušků Weißwasser u byli v sektorech okolo. Později jsem se dozvěděl, že tento klub je staré Dynamo Weißwasser, který má dlouhou historii a velkou podporu i z jiných měst a snad i z Dráždan. Klub byl založen v roce 1932 pod názvem TSV Weißwasser. V roce 1950 se stal zakládajícím členem nejvyšší východoněmecké soutěže a stal se 25x jejím vítězem. Od roku 1970, kdy byla soutěž uzavřena, byli Weißwasser spolu s berlínským Dynamem jedinými účastníky. Po sjednocení Německa byl tým v roce 1990 zařazen do nejvyšší společné soutěže, ale hned první sezonu z ní sestoupil a od té doby je nepřetržitě účastníkem druhé Bundesligy.

Utkání proti Dresdner Eislöwen začalo v 16 hodin, ale už půl hodiny před zápasem je kotel Weißwasseru narvanej k prasknutí a jede svoje chorály. Fandění mají organizované, jedou na dva spíkry s megafonem. Měli menší choreo a zablikala v sektoru i drobnější pyrotechnika. Všichni byli oblečeni do žlutých pláštěnek a v sektoru vlálo několik vlajek. Určitě to byli nejaktivnější a nejhlasitější fanoušci na Open Air 2020. V tomto sektoru jsem strávil první a třetí třetinu.

Na druhou třenu jsem šel do domácího kotle týmu Dresdner Eislöwen. Místo jejich kotle bylo za bránou v místech, kde má kotel fotbalové Dynamo Dráždany.  Sešlo se tu několik tisíc fanoušků, ale nebyli moc aktivní. Fandili jen občas. Škoda. V tomto počtu by jistě udělali super atmosféru. Utkání se hrálo za vytrvalého deště a výhru 5:3 slavil Dráždanský klub.

Od 20 h začal zápas Litvínova se Spartou (2:3 pro Spartu), kterému předcházeli velké ceremonie a hlasitá hudba z repráků, což  bylo až otravně dlouhé.

Fanoušci Litvínova zaplnili tribunu stání za bránou vedle kotle domácího týmu, se kterými byli v některých místech i promícháni. Jádro Litvínovského kotle bylo na straně sektoru, což je škoda, protože na středu tribuny je prostor pro spíkrování, na kterém bohužel blbla dráždanská mládež. Určitě by fandění vypadalo lépe. Kotel Litvínova fandil dobře celý zápas, bohužel v tom davu za bránou někdy fandění zaniká. U Litvínova se jedná o největší výjezd historii, tak je jasné, že tam jeli i fanoušci co moc aktivní nejsou. Po gólech bylo vidět, že víc fanoušků přijelo z Litvínova, než ze Sparty a mají i větší podporu od německých fanoušků než Sparta.

Sparta měla kotel na druhé straně stadionu v rohu. Mohlo jich tam být 800 – 1000. Těžko říci. Sparťané byli rozseti i v jiných sektorech. V jejich sektoru se objevila malovaná plachta. Jejich support hodnotit nebudu, protože jsem od nich byl moc daleko. Sektory sice byli separované, ale jen uvnitř stadionu. Dole u stánků se potkávali fanoušci všech klubů a ani vstupy do sektorů nebyli nijak kontrolovány. Viděl jsem tam fanoušky i v dresech Berlína a dalších německých klubů. Celkem se na stadionu protočilo 32009 diváků. Podle mě to byla super akce a velká reklama na hokej.

Po zápase opět nastupujeme do připravených busů, který nás vezou na nádraží. Po zápase už nikdo neřešil z jakého klubu kdo je a sparťané i ropáci odjížděli společně. V autobusech a při výstupu z nich došlo jen na menší pokřikování mezi tábory. Děkuji fans Litvínova za vše, co pro mě udělali. Je vidět, že přátelství, které spolu máme od roku 1986, stále funguje.

Zdeněk81 Plzeň

Dresdner Eislöwen

 

Lausitzer Füchse Weißwasser

 

Litvínov



Sparta