Rozhovor: Motoráci z Českých Budějovic

Rozhovor: Motoráci z Českých Budějovic

Českobudějovická scéna patří k tomu lepšímu, co první liga může nabídnout. Po pádu do první ligy se v jejich vodách leccos změnilo, což sami popisují. Tisícové počty na výjezdu do Jihlavy, domácí i venkovní prezentace a tradičně nejpočetnější tábor na venkovních zápasech (než je vystřídal Vsetín po postupu z druhé ligy). Více už v samotném rozhovoru.


Mohli byste nám trochu popsat vývoj scény v ČB, od extraligy přes sestup (prodanou licenci) až do dneška? Jaká je situace ve Vašem kotli? 

V tomhle směru sahá historie zhruba někam do roku 2008, kdy se v kotli začala formovat určitá parta kluků, kteří nebyli zrovna příznivci toho, co bylo v kotli zaběhlé. O rok později se zformovala oficiální skupina. Tak nějak to začalo. Bylo to spíš jen o chlastání a fandění bez nepsaných pravidel těch "slušných" hokejových fanoušků. Po vzoru Anglie, Itálie... Sem tam se něco namalovalo, objevily se první vlepky, vlajky. Vymyslely se první chorály. Bylo to těžké, protože pro většinu lidí v kotli bylo nemyslitelné třeba zvednout ruce, nebo karton nad hlavu. Navíc spoustě Mirků Dušínů se tohle chování nelíbilo. Pár let to bylo vyloženě o partě několika málo kluků. Největší impulz pro zdejší scénu přišel právě s odchodem Mountfieldu v létě 2013. Od té doby byl ten trend strmě vzestupný. Dělali jsme spoustu plachet, transparentů, jezdili jsme, chlastali, milovali náš klub, nenáviděli soupeře a dělali bordel. Na první ligu tenkrát sral pes, nikde se nic moc nehlídalo, neřešilo. Mladým klukům se tohle pochopitelně líbilo, a tak nás bylo pořád víc a víc. Vznikly další skupiny, taky postupně přibyli hodně kvalitní soupeři. Ruku v ruce s tím začalo i na Motor chodit spoustu lidí, které nezajímal jen výsledek a mastná držka od párku. To ale nebyla naše práce. Klub naučil lidi na hokej chodit, my je naučili fandit. A scéna se díky aktivním během dvou let až neskutečně zvedla. Tu nejlepší dobu jsme pak zažili v letech 14/15/16. Na Motoru se fandilo jako nikdy předtím, i v neatraktivních zápasech, na výjezdech jsme měli čísla, která někdy přesahovala tisícovou hranici. Všechno se dělalo ve velkém.  Pak se aktivity mírně utlumily. Těm, co scénu táhli, tak trochu došla pára, taky přestali mít tolik času. Mezitím svaz začal svaz uplatňovat postihy, taky se o nás začaly dost intenzivně zajímat složky státu, což vyústilo v pár zákazů – tady v Budějcích je policie hodně aktivní, musel to vidět každý, kdo sem kdy přijel. Hodně nás srazily taky opatření na stadionu, která se tady zavedla jako následek některých pikantnějších zápasů, zejména těch s Prostějovem.

A konečně tahle sezóna je asi z těch všech v první lize vůbec nejslabší. Na druhou stranu, celá naše liga podstatně oslábla. 

Co se týče situace v kotli, nezměnilo se během let vůbec nic. Na Motoru je kotel rozdělen na dvě části. Mentalita obou je tak odlišná, že rozpory tady nejsou nic zvláštního, a tak to asi vždycky i zůstane. Není tajemství, že jak doma, tak na výjezdech, padne jednou za čas nějaká rána. Ale nikoho to moc nevzrušuje, kotel celkem funguje.

Existuje nějaká šance, že se mladá generace chopí aktivit starších v kotli a znovu bude vést scénu v ČB kupředu? Jak se v ČB pracuje s mladou generací fanoušků?

Rozhodně existuje, do kotle chodí mladí kluci, kteří se neštítí přiložit ruku k dílu a jsou aktivní. Na druhou to ještě není k tomu, aby scénu táhli sami, navíc ti mladí vidí některé věci jinak než my a možná by jí chtěli vést trochu jiným směrem, tak se v některých detailech neshodneme. Asi je to normální. 

Jaká je momentálně situace kolem choreografií v ČB? Jak často tvoříte? Jen doma nebo ven?

Tuhle sezónu jsme se prezentovali jen jednou, stojí to za hovno. V choreofondu nejsou peníze, ani momentálně nemáme kde dělat, protože jsme před sezonou přišli o naše dlouhodobé prostory. Vypadá to jako výmluva, ale tyhle problémy jsme měli vždycky. Několikrát jsme malovali i desítky kilometrů od města a přespávali na těch místech ve spacácích. Na těch prostorách to všechno stojí a padá.

Jak financujete choreografie?

Hlavně vybíráním do kasiček, máme to zajeté tak dobře, že víme, jak z toho vytěžit opravdu maximum. Teď jsme ale nějakou dobu vůbec nevybírali vůbec. Občas něco kápne z prodeje různých suvenýrů, ale to je fakt jenom zlomek.

První liga je pro některé fanoušky zajímavější než extraliga. Čím to podle vás je? Můžou za to atraktivní soboty, které jsou pro výjezdy jako dělané?

Ve svých nejlepších letech zajímavější rozhodně byla. Byla tady velká konkurence dobrých táborů, nikdo s nikým nesouložil, jako je tomu bohužel dnes, takže liga měla náboj, na ochozech se mnohokrát za sezonu odehrávaly špičkové souboje. Bylo to ale i tím, o čem jsem už mluvil – ta liga nebyla tolik na očích, takže se dalo dělat leccos navíc. Lepší tábory se dostaly do křížku v podstatě v každém zápase, předháněly se v choreografiích, pálilo se, že se o tom v extralize nikomu nezdálo. Byly to parádní roky. A mohlo to být i částečně zásluhou těch sobot, kdy má většina lidí volno a druhý den se nemusí vstávat, takže nikomu nevadí dorazit třeba ve 2 ráno. Pak ale začla liga být nějak víc vidět a přišly represe, ať už ze strany svazu nebo policie. V těch nejlepších táborech to z různých důvodů dost opadlo. Ty nejlepší léta jsou za námi. 

Jak si vede Motor na výjezdech? V mnoha táborech postupně upadají počty. Týká se to i vás? 

Přesně to nejsme schopni říct, protože výjezdová tabulka přestala fungovat, počty asi trochu opadly, ale určitě ne nějak výrazně. V tomhle směru se docela držíme, lidi jsou na Motor zvyklí jezdit. U každého táboru jsou ty důvody trochu jiné, většinou se o nich ví, takže k ostatním se vyjadřovat nechci. U nás jsou to důvody, o kterých jsem psal výš, ztráta konkurenčního prostředí, kdy už i k nám jezdí málokdo a možná taky trochu nenaplněná očekávání postupu do extraligy. Časem se ti už do Kadaní a Frýdků jezdit prostě tolik nechce.

Jste nějak rozdělení na výjezdech nebo tvoříte jednu bandu? 

Tak jako je kotel rozdělen doma, tak je i na výjezdech. Podle hadrů to poznáte na první pohled.

Do Jihlavy jste kdysi měli speciální vlak. Daří se vám taková akce každoročně nebo to byla výjimka?

Tyhle velké výjezdy jsou většinou v režii fanklubu, ale co vím, nemají moc vůli dál podobné akce pořádat, protože hodně lidí zároveň znamená hodně problémů. My jezdíme po vlastní ose. Jednou za čas se povede udělat velký výjezd, ale už to nebývá o tisících jako dřív.

Používáte pyro doma nebo venku? Má s tím Váš klub problém, když ho na výjezdech použijete?

Na domácích zápasech ne - sektory jsou pod dohledem kamer a tajných ze všech stran, takže to stojí a padá na dohodě, která hodně závisí i na činovnících z města, takže k tomu není vůle. Vždycky jsme se to snažili vyvážit aktivitou na výjezdech, ale od té doby, co po těhlech záležitostech jde svaz a pokutuje příslušný klub, je to horší. To je samozřejmě taky hlavní důvod, proč se to nelíbí našemu klubu. Dřív mu do toho v podstatě nic nebylo, dnes za to platí.

Jaký je váš největší rival?

S Duklou je to tradiční, ale fanouškovsky už to není zdaleka takové. S ohledem na to se momentálně víc hecujeme na zápasy se Vsetínem, který je kvalitativně na výši jak na ledě, tak na tribunách. Tam to vyplynulo přirozeně, jsme dva velké tradiční kluby s největšími fanouškovskými základnami v lize.
Řekněte nám názor na scénu v první lize, zejména na Prostějov, Havířov a Vsetín

I přes útlum aktivit je liga pořád hodně kvalitní. Díky bohu se tady vypracovalo silně konkurenční prostředí, kdy si nikdo nemůže dvolit vysrat se úplně na všechnu aktivitu. Když bych pominul momentální "formu" ligy a podíval se třeba na uplynulé roky, tak těch aktivních táborů bude rozhodně víc. Věci se mění v průběhu let. Je škoda, že v soutěži není třeba Havlbrod, nebo  jiné druholigové tábory namísto vyjebaných Kadaní apod. 6-7 let zpátky tahle liga nebyla vůbec nic. Nikoho to nezajímalo, nic se tady nedělo, snad krom pár zápasů na Vysočině. Pak jsme přišli my a Havířov, časem Prostějov, Přerov a najednou to bylo a je o něčem úplně jiném. V těch nejlepších letech jsme při pomyšlení na postup do extraligy říkali, že fanouškovsky spadneme o soutěž níž. Nerad bych to hodnotil jednotlivě, každý z těch soupeřů má svoje kvality a stinné stránky a i když je vždycky budeme ze srdce nenávidět, je nám zároveň i ctí, že můžeme měřit na tribunách síly právě s nimi, namísto různých extraligových hoven.

Sledujete nějak více scénu v extralize? Dokážete nějak seřadit TOP tábory v ní?

Nijak zvlášť ne, je doba sociálních sítí, takže spíš koukáme na přidaný obsah. Sem tam někdo z nás navštíví vybraný zápas, kdy se pak objeví report na našem webu, ale to je málokdy.  Nemáme s nikým žádné vztahy, takže jako skupina už vůbec ne. Celkově mi přijde, že se extraliga zvedla a častěji vidím věci, které se mi líbí. Některé tábory, kde to dřív nestálo za řeč, dneska dokážou v tomhle směru i překvapit.  Jen tak dál.

Co se týče špičky, určitě bych mluvil o Brnu a Plzni. Pak nevidím dlouho nikoho. Neberu to jen podle toho, kdo hlasitěji fandí a umí líp, nebo víc tvořit. Některým táborům to rozhodně nechybí, ale mentalita je tam zkrátka na bodu mrazu a byl bych sám proti sobě, kdybych je ke špičce zařadil. 

Pokud odbočíme od tribun. Jsou ve vašem táboře čistě hokejové skupiny, které se zajímají o zábavu mimo tribuny? Podařila se vám nějaká taková akce v posledních letech?

Pokud jde o vyloženě chuligánské skupiny, žádná čistě hokejová tu neexistuje, domluvených střetů se neúčastníme, jiné aktivity nevyvracím, ale nerad bych to na internetu nerozebíral :)

Co byste vzkázali čtenářům hokejfans.cz?

Pokud se na hokejfans znovu rozjede i fórum, pak doufám, že se k němu vrátí i ti, co na něj přispívali dřív.

Čtenářům snad jen to, že ne všechno se dá na internetu zveřejnit.

S tím souvisí i to, co mě na téhle scéně sere. Poslední dobou se rozmohl trend psát na internet o věcech, které by podle mě měly zůstat mimo oči veřejnosti. Spousta zbytečných detailů a někdy i kompletně zbytečných příspěvků jsou pro složky státu otevřenou knihou. Chápu, každý se chce pochlubit úspěšnou akcí. Chápu, že když jeden tábor píše lži o tom druhém, chce se tomu druhému napsat svojí pravdu. Netvrdím, že taky nemáme trošku másla na hlavě. Poslední dobou je to ale fakt přehnané. Nejlepší by bylo o těch věcech vůbec nepsat.  Vyvěsit někam na sociální sítě ukořistěné suvenýry nebo třeba úspěšný střet (stručně), to bych ještě bral. To ostatní jsou zbytečná hovna.

Díky za rozhovor a ať se Vaší bandě daří!

https://www.facebook.com/motoraci1928/
http://www.motoraci.cz/