Ohlédnutí za Ligou mistrů: Kometa Brno

Ohlédnutí za Ligou mistrů: Kometa Brno

Modrobílí fanatici a jejich působení v Champions hockey league. O krátké zhodnocení jsme poprosili i jednoho člověka z aktivní ekipy Brna, ovšem z krátkého se stalo poměrně obsáhlé - hold zážitků prý bylo tolik, že nešlo jinak :-).

Tak tady už to máte:

"I když je hokejová verze Ligy mistrů pro kluby a troufnu si říct i řadu fanoušků stále maximálně zpestřením předsezónní přípravy, pro nás, kteří máme každý extraligový stadion objetý v posledních letech několikrát, se stala po play-off jednou z těch očekávanějších částí sezóny. Při první naši účasti v této soutěži jsme navštívili zajímavé destinace a léto si okořenili například „Eurotripem“ kdy jsme během 10 dní navštívili 9 států Evropy, abychom stihli jak zápas ve Stavangeru, tak ve finském Kuopiu a zajímavých zážitků bylo dost na sepsání několikastránkové nepublikovatelné knihy. A taky proto jsme netrpělivě očekávali, koho nám los přisoudí v letošním roce.

Grodno jako trocha toho dobrodružství a Berlín jako poměrně blízký výjezd, kam jistě vyrazíme ve větším počtu, nám dělá velkou radost a probouzí v nás očekávání, švýcarský Zug je menším zklamáním, jelikož jsme ho navštívili už v předchozí sezóně, ale tak proč si nedat repete – na 6 drinků v přepočtu zhruba za 4500,- se třesou hlavně naše kreditky. Okamžitě se pouštíme do plánování. Jako způsob dopravy nakonec volíme devítimístnou dodávku, která se nakonec ukáže pro 7 osob jako ideální a vyrážíme na první cestu, kterou je trip Grodno-Berlín. 

Zařízení bezvízového vstupu nám díky tomu, že jedeme přece navštívit běloruský národní park, nečiní velký problém, po překonání polských „objazdů“, které občas připomínají spíš polňačky, než zpevněné cesty se dostáváme až na obávané běloruské hranice, kde naštěstí strávíme „jen“ zhruba 3 hodiny a po tom co nám obsluha na první benzince oznámí, že v Grodnu existuje jistý klub BAZA, kam chodí „mnogo dievušek“ víme, že máme vyhráno. Ubytování je trochu komplikovanější kvůli tomu, že do Běloruska angličtina dorazila jen okrajově a bratra nikdo z naší posádky už nepamatuje, naštěstí se vše podaří a my tak můžeme vyrazit na snídani do jednoho z místních vyhlášených hotelů. Zde nás vítá i sám majitel a po zaplacení účtu zjišťujeme, že jsme aspoň na dva dny značně zbohatli. Po Grodnu se od té doby dopravujeme zásadně taxíkem, najít před zápasem hospodu s točeným škopkem je však nadlidský úkol. Nakonec se usazujeme u jednoho ze stánků kousek od stadionu, kde prohodíme pár slov s našimi hráči a formu nakonec doladíme vodečkama u občerstvení místního kina. Podávání ruk a kamarádění se s dobře stavěnými domácími (později zjišťujeme, že se jednalo o místního speakra) odmítáme a míříme na stadion, kde se nás nakonec díky ještě jednomu autu schází 11 kusů. Proti solidně fandícím domácím nemáme moc šanci, odfandíme však poctivě celý zápas, po kterém míříme, jak jinak než tágem do našeho komunistického paneláku, kde máme strávit noc. Jeden z nás ještě nemá dost a lákadlo zmíněného klubu BAZA je tak silné, že vyráží do víru města, které ho vtáhne tak, že ho po složitém spojování se a hledání nabíráme v 9 ráno před klubem Afrika a vyrážíme směr Polsko. 

Cesta díky levně nakoupeným zásobám lahodných vodek utíká poměrně rychle, ledy z benzinky dávají našim drinkům příjemnou teplotu a naše nálada stoupá raketovým způsobem. Cestu si díky volným místům zpestříme i nabráním stopařů, kteří však asi po 10 km vystupují, do dneška nechápeme proč :). Našim dalším cílem je polská Poznaň, kde máme zajištěn nocleh a máme v plánu navštívit zápas místního Lechu. Ten je pro nás zklamáním, kvůli bojkotu domácího kotle a tak se míříme trochu vyspat, ať jsme ready na druhý den a očekávaný zápas v Berlíně. 

Jízda do Berlína probíhá opět ve veselém duchu. Na místě se setkáváme se třemi autobusy z Brna a s řadou dalších Komeťáků, kteří vyrazili po vlastní ose. Nakonec se nás v sektoru schází 396 a rozjíždíme support na vysoké úrovni. Nechybí velké mávačky, několik vlajek ani nějaká ta prezentace. Rozhodně super zážitek a ukázka, jak se dá Liga mistrů užít. Po zápase ještě trávíme noc v Berlíně, která opět přináší nějaký ten menší flám a ráno už vyrážíme směr Brno. Další parádní trip máme za sebou. 

O necelé 2 měsíce později ve stejném počtu, avšak částečně obměněné sestavě vyrážíme do Zugu. Cesta probíhá v klasickém stylu, nuda rozhodně není, po cestě navštěvujeme aspoň zvenku mnichovskou Allianz Arénu a nad ránem přijíždíme do Švýcarska. Zde si nás hned z rána při posedávání na lavičce a čekání na ubytování nesmyslně opisuje místní policie, potkáváme pár dalších Brňáků a všechno pomalu ale jistě směřuje k večernímu zápasu. Při cestě na zápas ještě narážíme na jednoho z domácích očividně aktivních fanoušků, který však po tom co nás spatří, nasazuje ke sprintu, za který by se nemusel stydět kdejaký atlet. Pokračujeme tedy s očekáváním, zda se domácí nevrátí ve větším počtu, k tomu však nedochází a tak v klidu přicházíme na stadion. Na něm se nás nakonec schází solidních 45 a fandění po takové dlouhé cestě si každý snaží užít na maximum. Po zápase míří někteří z nás na hotel, někteří si dopřejí nějaký ten drink za místní „lidové“ ceny. Pro tuhle část se večer stává ještě poměrně zajímavým. Vstávání je však o to těžší, některé skolila nemoc, některé kocovina a proto cesta domů probíhá po krátké návštěvě Curychu poměrně v klidu (teda až na jednu výjimku, která se rozhodla za to vzít a sundat se sama). Ve večerních hodinách přijíždíme do Brna.  

Po postupu do osmifinále opět netrpělivě očekáváme los. Zajímavých destinací v přijatelné vzdálenosti je mnoho. Tentokrát jsme však štěstí příliš neměli a je nám přidělena 1800 km vzdálená Tappara Tampere.  To už někteří z nás z různých důvodů v tak krátké době nezvládáme. Někomu však síly nechybí a tak se opět plní, v letošní sezóně osvědčená, dodávka. Cesta probíhá tradičně v rytmu Impulzovic krabičky. Rychlost už je o něco horší, jelikož se snad ve všech státech Evropy v tomto termínu rozhodli opravovat hlavní tahy. V Tampere zaujala hospoda Praha s českým pivem a českými nápisy jako například „kouření povoleno“. Na cigarety však obsluha příliš pozitivně nereaguje a čepování piva taky stojí za hovno. Na zápase se nakonec v sektoru schází 22 Modrobílých, pro které je odměnou postup naší Komety do dalšího kola, kde nás čeká ne příliš vzdálenostně přijatelnější soupeř Frölunda.

Po domácí prohře 1:4 je nám jasné, že tady zřejmě pouť našeho týmu Ligou mistrů končí. Je nám jasné i to, že pozornost klubu se upírá k Extralize a v Göteborgu se tak nebude příliš na co dívat. To pro nás však nejsou důvody, proč nevyrazit a tak po pár pivech kupujeme za výhodnou cenu letenky z Berlína a další výjezd tak nemá kam uhnout. Scházíme se večer před zápasem, v pěti kusech nakládáme nezbytné věci do auta a vyrážíme směr Berlín. Cesta utíká poměrně rychle. Na spánek není čas a slogan který zhruba v půlce cesty autem zazní asi mluví za vše: „Passat v plný, prasat plný“. Nad ránem se ocitáme na letišti. Pak nějakým způsobem i v letadle. A nakonec i ve Švédsku. Děkujeme letuškám a stevardům, kteří se aspoň pro tuhle cestu proměnili v naše barmany. V Göteborgu se ubytujeme v kajutách staré lodi v místním přístavu, romantika, která by se líbila určitě i našim drahým polovičkám, pro nás je však podstatná jistota levného noclehu. Po krátké prohlídce města vyrážíme na zápas. Tam se nás nakonec z Brna schází 13 kusů. Zápas končí trochu očekávaným debaklem, domácí kotel nepředvedl absolutně nic. My jsme si však zápas užili po svém. Večer po náročné cestě do Berlína všichni usínáme. Ráno si dáváme na lodi vydatnou snídani a vyrážíme směr domov. Další výjezd na který budeme určitě rádi vzpomínat, bohužel však v letošním ročníku LM poslední. 

Za svoje představení v této soutěži se určitě stydět nemusíme. Výjezdová nula se u nás neobjevila a výjezd do Berlína je určitě dobrým signálem, že výjezdy do zahraničí lidi prostě baví. Škoda jen, že domácí zápasy nelákají a i kluby k soutěži přistupují spíš jako k doplnění přípravy. Snad se časem Liga mistrů stane pro všechny zajímavější, zahraniční výjezdy mají totiž svoje kouzlo a já osobně jen doufám, že se v této společnosti objevíme i příští sezónu."

Výjezdové počty Komeťáků:

Grondo (846 km, Bělorusko): 11
Berlín (554 km, Německo): 396
Zug (912 km, Švýcarsko): 45
Tappara (1809 km, Finsko): 22
Frolunda/Göteborg (1327 km, Švédsko): 13


Grondo - Kometa (31.08. 2018)


Berlín - Kometa (02.09. 2018)

Report: https://www.originalfanswear.cz/blog/vyjezd-do-berlina/


Zug - Kometa (16.10. 2018)


Kometa - Tappara (06.11. 2018)


Tappara - Kometa (20.11. 2018)


Frolunda/Göteborg (11.12. 2018)